Sluiten

Drinken in Malta

Drinken

Op Malta kun je vrijwel alle dranken kopen die je in Nederland ook ziet. Op het gebied van gedistilleerde dranken is het aanbod iets anders. Je merkt duidelijk dat het aanbod van likeuren en vodka’s redelijk op de Britten gericht is. Voor sterke drank geldt dat de prijzen zowel in de supermarkten als in de horeca gemiddeld iets lager liggen dan in Nederland. In de wijk Paceville in St. Julians vind je barretjes waar alcoholische dranken tegen soms belachelijke lage prijzen aangeboden worden. Dit zijn de etablissementen waar men het meer moet hebben van toeristen die zich flink vol komen gooien dan van kwaliteit. De sterke drank die goedkoop geschonken wordt, bestaat vrijwel nooit uit de grote merken, maar vrijwel altijd uit een goedkoop alternatief.

Wijn

Op Malta kun je wijnen uit allerlei landen kopen. Spaans, Italiaans, Frans, Chileens… voor iedere voorkeur is er wel wat te vinden. Wij zouden echter aan willen raden om bij het eten gewoon een flesje lokale wijn te bestellen. De wijnen van malta zijn prima van kwaliteit. De wijnen van Delicata en Marsovin zijn zeker de moeite waard.

In veel restaurants worden vaak Maltese wijnen als huiswijn geschonken. Deze wijnen zijn vaak vrij vlak van smaak. Als je de voorkeur geeft aan een wijn met een vollere, meer krachtige afdronk dan kun je er beter eentje van de wijnkaart kiezen. Wijn die op Malta gemaakt wordt, wordt deels geproduceerd met uit Italië geïmporteerde druiven. Dat heeft deels te maken met een capaciteitsprobleem op Malta van geschikte grond om druiven te verbouwen.

Bier

Op Malta kun je veel internationale bieren geserveerd krijgen. Merken als Heineken en Carlsberg kom je op veel plekken tegen. Malta heeft zelf ook een uitstekende bierbrouwerij: Farsons. Hier worden een aantal lekkere bieren gebrouwen. Bij de Britten vallen vooral Farsons Blue Label, Farsons Hop Leaf Pale Ale en het bronsgekleurde Farons Hop Leaf in de smaak. Voor liefhebbers van een normaal pilsje wordt Cisk Lager geproduceerd. Met een alcoholpercentage van 4,2% is dit biertje wat lichter dan het Nederlandse pils.

Kinnie

Natuurlijk kun je op Malta allerlei softdrinks zoals Coca-Cola, Pepsi, Fanta en Sprite vrijwel op iedere hoek van de straat kopen. Echt Maltees is echter het lokaal geproduceerde Kinnie. Het bitterzoete koolzuurhoudende drankje is in 1952 ontwikkeld door Simonds Farsons Cisk en wordt als de nationale drank van Malta gezien. Wie niet van de smaak bitter houdt die zal ook Kinnie niet waarderen. Inmiddels is Kinnie er ook in twee extra varianten: Diet Kinnie (light-versie) en Kinnie Zest, de calorie-arme versie met een sinaasappeltwist.

Koffie

Malta is een echt koffieland. Koffie behoort tot de meest gedronken drankjes in Malta. De varianten die geserveerd worden zijn gebaseerd op de Italiaanse namen en variaties. Veel gedronken worden espresso, cappuccino en de latte machiato. Vrijwel iedere horecagelegenheid beschikt over een kwalitatief hoogwaardig koffie/espresso-apparaat. Op Malta kom je dan ook zelden een slecht bakkie koffie tegen.

Drinkwater

Het leidingwater op Malta is veilig om te drinken. Door de manier van water zuiveren (osmose) kan het kraanwater een bijsmaak hebben. Mocht je de smaak van het leidingwater niet aangenaam vinden dan kun je ervoor kiezen om flessen mineraalwater te kopen. Voor het milieu is het beter als je gewoon kraanwater drinkt of hervulbare flessen vult met water uit een watertap. Die zie je in steeds meer hotels in Malta in de lobby staan.