De keuken van Malta
Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes van
diverse keukens. De Maltese keuken is duidelijk onderdeel van de
mediterrane keukens. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel
met vooral elementen uit de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse en
Noord-Afrikaanse keuken. Als je kijkt naar het aanbod van restaurants
dan zie je een flinke vertegenwoordiging van Italiaanse restaurants.
Je kunt praktisch op iedere hoek van de straat genieten van pasta,
bruschetta of pizza. Verder een redelijk groot aanbod van mediterrane
restaurants waarbij verse visgerechten vrij prominent op de menukaart
staan. Er is het hele jaar door een ruim aanbod van verse vis. Vooral
zwaardvis, zeebaars en de rode barbeel zie je veelvuldig terug binnen
de menu’s. In het najaar wordt daar lampuki aan toegevoegd. Deze
goudmakreel (mahi-mahi of dorade zijn internationale namen) wordt van
augustus tot november in de wateren rond Malta gevangen door de
vissers op hun luzzu, de kenmerkende traditionele Maltese
vissersbootjes. Naast verse vis staan producten zoals geitenkaas,
lokale ravioli (ravjul), gerechten met konijn en stoofgerechten met
vlees veelvuldig op de Maltese menukaart. De afgelopen jaren is er
vanuit de toeristen een toegenomen belangstelling voor traditioneel
Maltees eten. Dit heeft geresulteerd in een enorme toename van het
aantal Maltese restaurants in toeristenplaatsen zoals St. Julians,
Marsaxlokk en Bugibba/Qawra.
Desserts
Nagerechten nemen een belangrijke plek in binnen de eetcultuur op
Malta. Het dessert bestaat overwegend uit zoetigheden waarin vooral
honing verwerkt is. In de nagerechten zijn invloeden uit de Turkse en
Arabische keuken duidelijk merkbaar.
Ontbijt
Binnen de Maltese eetcultuur neemt het ontbijt geen erg belangrijke
positie in. Een trend de afgelopen jaren is de verschuiving van
traditionele Maltese ontbijtproducten zoals pastizzi naar
gemaksproducten die bij de supermarkt of kruidenier gekocht worden.
Als toerist zul je weinig te maken krijgen met het schamele ontbijt
dat men op Malta gewend is. De meeste hotels bieden een
intercontinentaal ontbijt dat soms erg uitgebreid is. Meerdere
broodsoorten, eieren, worst, kaas, yoghurt, pannenkoeken tot en met
complete salades met zalm of geitenkaas kunnen genuttigd worden in de
toeristische hotels. Het aanbod verschilt uiteraard per hotel.
Tijden
Het ontbijt kan in de meeste hotels gedurende een periode van drie tot
vier uur genuttigd worden. Meestal kun je rond of zelfs voor 07:00 uur
al aan tafel en de laatste gasten kunnen tot na 10 uur aanschuiven. De
lunch wordt ongeveer tussen 13 en 15 uur genuttigd. Het diner vangt
eigenlijk zelden voor 19 uur aan. In toeristenplaatsen geldt dat
vakantiegangers gerust een uurtje eerder aan tafel kunnen.
Prijzen
Het prijsniveau ligt in toeristische plaatsen over het algemeen iets
lager dan in Nederland. Vooral bij voor- en nagerechten zie je dat men
op Malta toch wat lagere prijzen hanteert. Prijzen in
fastfoodrestaurants liggen op een vergelijkbaar niveau met Nederland.
Goedkoop eten doe je vooral in de kleine dorpsrestaurantjes waar
weinig toeristen komen. De prijzen zijn hier nog echt volgens de
lokale maatstaven.
|