Alles over Malta
U bent hier: Alles over Malta / eten op Malta

Malta bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Malta beste reistijd Malta
Malta weer & klimaatinfo het weer in Malta

Malta:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● attracties
 ● bezienswaardigheden
 ● drinken
 ● eten
 ● folklore avonden
 ● praktische informatie
 ● sport
 ● stranden
 ● veiligheid
 ● vervoer
 ● weer
 ● winkelen
 ● winterzon
 Plaatsen op Malta:
 ● Azure Window
 ● Blue Lagoon
 ● Bugibba
 ● Comino
 ● Delimara
 ● Dingli
 ● Ghajn Tuffieha
 ● Golden Bay
 ● Gozo
 ● Hagar Qim
 ● Marsaskala
 ● Marsaxlokk
 ● Mdina
 ● Mellieha Bay
 ● Mosta
 ● Naxxar
 ● Popeye Village
 ● Rabat
 ● Sliema
 ● St. Julians
 ● St. Paul's Bay
 ● Tarxien
 ● Valletta
 Vakantie:
 ● last minute aanbiedingen
 ● op vakantie naar Malta?
 ● overnachten
 ● reisgidsen
 ● vliegen naar Malta
 Meer informatie over Malta:
 ● Malta voor beginners [tip]
 ● sites over Malta

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Malta eten

De keuken van Malta

Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes van diverse keukens. De Maltese keuken is duidelijk onderdeel van de mediterrane keukens. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel met vooral elementen uit de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse en Noord-Afrikaanse keuken. Als je kijkt naar het aanbod van restaurants dan zie je een flinke vertegenwoordiging van Italiaanse restaurants. Je kunt praktisch op iedere hoek van de straat genieten van pasta, bruschetta of pizza. Verder een redelijk groot aanbod van mediterrane restaurants waarbij verse visgerechten vrij prominent op de menukaart staan. Er is het hele jaar door een ruim aanbod van verse vis. Vooral zwaardvis, zeebaars en de rode barbeel zie je veelvuldig terug binnen de menuís. In het najaar wordt daar lampuki aan toegevoegd. Deze goudmakreel (mahi-mahi of dorade zijn internationale namen) wordt van augustus tot november in de wateren rond Malta gevangen door de vissers op hun luzzu, de kenmerkende traditionele Maltese vissersbootjes. Naast verse vis staan producten zoals geitenkaas, lokale ravioli (ravjul), gerechten met konijn en stoofgerechten met vlees veelvuldig op de Maltese menukaart. De afgelopen jaren is er vanuit de toeristen een toegenomen belangstelling voor traditioneel Maltees eten. Dit heeft geresulteerd in een enorme toename van het aantal Maltese restaurants in toeristenplaatsen zoals St. Julians, Marsaxlokk en Bugibba/Qawra.

 

Desserts

Nagerechten nemen een belangrijke plek in binnen de eetcultuur op Malta. Het dessert bestaat overwegend uit zoetigheden waarin vooral honing verwerkt is. In de nagerechten zijn invloeden uit de Turkse en Arabische keuken duidelijk merkbaar.

Ontbijt

Binnen de Maltese eetcultuur neemt het ontbijt geen erg belangrijke positie in. Een trend de afgelopen jaren is de verschuiving van traditionele Maltese ontbijtproducten zoals pastizzi naar gemaksproducten die bij de supermarkt of kruidenier gekocht worden. Als toerist zul je weinig te maken krijgen met het schamele ontbijt dat men op Malta gewend is. De meeste hotels bieden een intercontinentaal ontbijt dat soms erg uitgebreid is. Meerdere broodsoorten, eieren, worst, kaas, yoghurt, pannenkoeken tot en met complete salades met zalm of geitenkaas kunnen genuttigd worden in de toeristische hotels. Het aanbod verschilt uiteraard per hotel.

Tijden

Het ontbijt kan in de meeste hotels gedurende een periode van drie tot vier uur genuttigd worden. Meestal kun je rond of zelfs voor 07:00 uur al aan tafel en de laatste gasten kunnen tot na 10 uur aanschuiven. De lunch wordt ongeveer tussen 13 en 15 uur genuttigd. Het diner vangt eigenlijk zelden voor 19 uur aan. In toeristenplaatsen geldt dat vakantiegangers gerust een uurtje eerder aan tafel kunnen.

Prijzen

Het prijsniveau ligt in toeristische plaatsen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Vooral bij voor- en nagerechten zie je dat men op Malta toch wat lagere prijzen hanteert. Prijzen in fastfoodrestaurants liggen op een vergelijkbaar niveau met Nederland. Goedkoop eten doe je vooral in de kleine dorpsrestaurantjes waar weinig toeristen komen. De prijzen zijn hier nog echt volgens de lokale maatstaven.

 

Malta...  land vol historie