Sluiten

Rabat

Rabat

De middelgrote stad Rabat ligt bij Mdina, de Middeleeuwse vestingstad die dagelijks duizenden toeristen trekt. Vroeger waren Rabat en Mdina lange tijd één, totdat de Arabieren Mdina afscheidden van Rabat. Waar Mdina in de avonduren in sommige stegen bijna een spookstad lijkt, daar is Rabat vele malen levendiger. Dat merk je helaas ook in het verkeer. Chauffeurs rijden soms als razende gekken door de nauwe straten. Toeristen moeten af en toe opzij springen om niet door een auto geraakt te worden.

Als je Rabat bezoekt dan kun je dat het beste tegelijkertijd met Mdina doen. Parkeer de auto op de centrale parkeerplaats tussen de twee plaatsen of zet hem onderaan de vestingmuren van Mdina en loop na een bezoek aan Mdina via de Main Gate door naar Rabat. Binnen tien minuten loop je van hartje Mdina naar het centrum van Rabat.

Steegjes

De schoonheid van Rabat vind je vooral terug in de steegjes. Sommige autovrij, sommige doodlopend en vrijwel allemaal erg mooi. Deze steegjes vind je vooral terug in het stuk tussen St. Paul’s Church en de ringweg tussen Mdina en Rabat. Hier pik je een stukje op van het dagelijks leven van de lokale mensen hier. Geweldig om de voor ons onverstaanbare discussies tussen een paar huisvrouwen op te pikken, waarbij zij kennelijk geen idee hebben dat ze vijf straten verderop te horen zijn en wij als toeristen geen idee hebben waar het over gaat.

Rabat
Rabat

St. Paul’s Church

Zoals in vrijwel ieder dorp op Malta staat de kerk hier centraal. In het geval van Rabat is deze gewijd aan de apostel Paulus. Volgens de overlevering werd Paulus gevangen gehouden in de catacomben van de kapel van Publius. Deze kapel is nu een bescheiden onderdeel van de later eromheen gebouwde kerk. In de catacomben (St. Paul’s Grotto) zie je tegenwoordig een beeld die de gevangen Paulus voor moet stellen. Deze grot is een populaire bezienswaardigheid in Rabat.

Marktplein

Aan het marktplein van Rabat, dat recht tegenover de kerk ligt, kun je de lekkerste koekjes van Malta kopen. Bij Parrucan Confectionary koop je de heerlijkste koekjes die ter plaatse vers gebakken zijn. Goedkoop zijn ze niet. Wij waren voor een zak met zeven koekjes bijna vijf euro kwijt. Zo lekker als de koekjes zijn, zo slecht is het ijs van de ijssalon aan de overkant. Het schepijs hier is mierzoet en erg vet. Als je meerdere smaken in een bakje neemt dan is het moeilijk om de verschillende smaken van elkaar te onderscheiden. Alles smaakt naar een vette hap vol suikers. Besteed je geld liever aan de koekjes.

Ander opvallend detail zijn de lokale mannen die je op de bankjes aan het marktplein ziet en onder de overkapping aan de zijkant. Het lijkt hier op één groot praatcafé waar politiek, de laatste nieuwtjes en andere belangrijke en minder belangrijke zaken besproken worden.