Sluiten

Azure Window

Azure Window

In het westen van het eiland Gozo, vlak bij het dorp San Lawrenz, kon je tot 8 maart 2017 een bijzonder natuurfenomeen bekijken: het Azure Window. Aan Dwejra Bay vond je deze natuurlijke brug, die ontstaan was omdat zee en wind een gat hadden geslepen in de hoge rots. Hierdoor was een metershoog raam ontstaan waar je doorheen kon kijken vanaf de rotsen ten zuiden van de Azure Window. Om het fraaiste uitzicht te hebben, waarbij je kon zien dat het gat doorliep tot in de zee, moest je over een partij rotsen heenlopen waar wind- en watererosie voor een hobbelig landschap hebben gezorgd. Goede schoenen waren aan te raden, het betreden met slippers kon je in de problemen brengen.

Ingestort

Op woensdag 8 maart sloeg het noodlot toe. Een storm zorgde ervoor dat de natuurlijke brug rond 09:40 uur in de ochtend bezweek en compleet instortte. Onder luid kabaal verdween de natuurlijke brug in zijn geheel in de zee, inclusief de rotsen aan de zijkanten waar de ligger op steunde. Malta verloor deze dag in één klap een populaire bezienswaardigheid. Gelukkig zijn er tijdens het instorten van de brug geen menselijke slachtoffers gevallen. Wie nu gaat kijken op de plek waar je ooit het Azure Window kon bewonderen, die kan zich amper voorstellen dat hier ooit een natuurlijke brug te bewonderen was. Alles is verdwenen, met uitzondering van de geasfalteerde weg die leidt naar de parkeerplaats waar het vaak druk was.

Twee gezichten

De naam Azure Window dankte dit venster aan het feit dat bij het juiste zonlicht je een prachtige azuurblauwe zee door het venster zag. Op bewolkte dagen en bij een verkeerde stand van de zon was dit natuurverschijnsel nog steeds mooi, maar de redelijk felle azuurblauwe kleur ontbrak dan. Hoe anders was het uitzicht op de Azure Window bij stormachtig weer. De ruwe zee zorgde dan voor een geheel andere aanblik van het geheel. Tegen de rotspartijen waar je normaal gesproken ging staan voor het beste uitzicht sloegen dan metershoge golven omhoog. Een spectaculair gezicht dat meteen verklaarde hoe de rotsen zo gevormd waren zoals ze waren. Je kon op dit soort momenten goed zien waar de natuur toe in staat is.

Beklimmen van de Azure Window

Als je wilde kon je over de natuurlijke brug heenlopen. Dat deden dan ook redelijk wat bezoekers. Als je de Azure Window wilde fotograferen of filmen zonder dat er mensen bovenop lopen dan moest je de rustige momenten uitkiezen. Overdag reden de toeristenbussen van heel Gozo af en aan, waardoor de kans op een zogenaamde ‘clean shot’ een stuk kleiner was. Sommige mensen waren terecht bang om de natuurlijke brug over te steken. Duidelijk zichtbare scheuren wekten de indruk dat het geheel op instorten zou hebben gestaan.

Azure Window beklimmen