Sluiten

Eten in Malta

Eten

Eten is voor velen een belangrijk element van een vakantie. Door de culinaire gewoontes en lekkernijen van een land te ontdekken, leer je een deel van de cultuur te kennen. Wat betreft het eten val je op Malta met de neus in de boter. Het land ligt langs belangrijke handelsroutes op de Middellandse Zee. De omringende landen hebben allemaal hun invloed gehad op de culinaire ontwikkeling van het land. Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes van diverse keukens. De Maltese keuken is duidelijk onderdeel van de mediterrane keukens. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel met vooral elementen uit de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse en Noord-Afrikaanse keuken. Als je kijkt naar het aanbod van restaurants dan zie je een flinke vertegenwoordiging van Italiaanse restaurants. Je kunt praktisch op iedere hoek van de straat genieten van pasta, bruschetta of pizza. Verder een redelijk groot aanbod van mediterrane restaurants waarbij verse visgerechten vrij prominent op de menukaart staan.

Verse vis

Er is het hele jaar door een ruim aanbod van verse vis. Vooral zwaardvis, zeebaars en de rode barbeel zie je veelvuldig terug binnen de menu’s. In het najaar wordt daar lampuki aan toegevoegd. Deze goudmakreel (mahi-mahi of dorade zijn internationale namen) wordt van augustus tot november in de wateren rond Malta gevangen door de vissers op hun luzzu, de kenmerkende traditionele Maltese vissersbootjes.

De Maltese keuken

Naast verse vis staan producten zoals geitenkaas, lokale ravioli (ravjul), gerechten met konijn en stoofgerechten met vlees veelvuldig op de Maltese menukaart. De afgelopen jaren is er vanuit de toeristen een toegenomen belangstelling voor traditioneel Maltees eten. Dit heeft geresulteerd in een enorme toename van het aantal Maltese restaurants in toeristenplaatsen zoals St. Julians, Marsaxlokk en Bugibba/Qawra. We zouden je aan willen raden om tenminste één keer in een restaurant te gaan eten waar de authentieke Maltese keuken op de menukaarten staat.

De Maltese keuken

Beste restaurants

Er is iets waar we ons niet aan graag aan wagen en dat is vertellen wat de beste restaurants op Malta en Gozo zijn. Als er iets is wat mede afhankelijk is van de smaak en de verwachtingen, dan is het wel hoe je uit eten beoordeelt. Daarnaast is het zo dat een ervaring aan een restaurant vaak een momentopname is. Misschien heeft het personeel in de keuken of in de bediening een slechts dag of heb je een gerecht bestelt dat niet aan je smaak voldoet. Voor de beoordelingen van restaurants verwijzen we je graag naar daarvoor gespecialiseerde websites en pagina’s zoals TripAdvisor en Google reviews.

Wil je toch weten waar wij graag komen als we in Malta zijn? Voor de Italiaanse keuken is Sale e Pepe in St. Julians een plek waar we graag gaan tafelen. Met de kinderen is Bianco’s Pizza & Pasta aan Spinola Bay in St. Julians een aanrader. Dit Italiaanse restaurant is wat goedkoper en laagdrempeliger.

Sale e Pepe

Desserts

Nagerechten nemen een belangrijke plek in binnen de eetcultuur op Malta. Het dessert bestaat overwegend uit zoetigheden waarin vooral honing verwerkt is. In de nagerechten zijn invloeden uit de Turkse en Arabische keuken duidelijk merkbaar.

Ontbijt

Binnen de Maltese eetcultuur neemt het ontbijt geen belangrijke positie in. Een trend de afgelopen jaren is de verschuiving van traditionele Maltese ontbijtproducten zoals pastizz naar gemaksproducten die bij de supermarkt of kruidenier gekocht worden.

Als toerist zul je weinig te maken krijgen met het schamele ontbijt dat men op Malta gewend is. De meeste hotels bieden een intercontinentaal ontbijt dat soms erg uitgebreid is. Meerdere broodsoorten, eieren, worst, kaas, yoghurt, pannenkoeken tot en met complete salades met zalm of geitenkaas kunnen genuttigd worden in de toeristische hotels. Het aanbod verschilt uiteraard per hotel.

Tijden

Het ontbijt kan in de meeste hotels gedurende een periode van drie tot vier uur genuttigd worden. Meestal kun je rond of zelfs voor 07:00 uur al aan tafel en de laatste gasten kunnen tot na 10 uur aanschuiven. De lunch wordt ongeveer tussen 13 en 15 uur genuttigd. Het diner vangt eigenlijk zelden voor 19 uur aan. In toeristenplaatsen geldt dat vakantiegangers gerust een uurtje eerder aan tafel kunnen.

Prijzen

Het prijsniveau ligt in toeristische plaatsen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Vooral bij voor- en nagerechten zie je dat men op Malta toch wat lagere prijzen hanteert. Prijzen in fastfoodrestaurants zoals McDonalds, Pizza Hut en Burger King liggen op een vergelijkbaar niveau met Nederland. Goedkoop eten doe je vooral in de kleine dorpsrestaurantjes waar weinig toeristen komen. De prijzen zijn hier nog echt volgens de lokale maatstaven.