Sluiten

Gozo, het rustigere eiland van Malta

Gozo

Gozo is een van de twee bewoonde eilanden van het land Malta. Gozo ligt ten noorden van het eiland Malta. Omdat Gozo geen eigen internationaal vliegveld heeft, moet je altijd via het eiland Malta naar Gozo reizen. Vervolgens kun je met de veerboot de oversteek naar Gozo maken. Het toerisme op Gozo is vooral gericht op mensen die meer op zoek zijn naar rust en authenticiteit.

Het eerste wat je opvalt zodra je de eerste kilometers op Gozo gereden hebt, is dat het rustiger is dan het eiland Malta. Zowel het uiterlijk van de dorpen als het verkeer komen veel rustiger over. Gozo wordt hierdoor vaak als authentieker dan Malta omschreven. Wie beide eilanden uitgebreid bezocht heeft, begrijpt waar dit vandaan komt. Toch zijn er ook zeker overeenkomsten. Zo zijn de huizen ook hier gebouwd van het kenmerkende okergele globigerinekalksteen.

Een stijlelement dat je op de huizen op Gozo net als op Malta veelvuldig terugvindt zijn de vele balkons. De uitvoering is hier echter wel wat anders, want waar de balkonnetjes op Malta vooral van hout of ijzer zijn, daar zijn de balkons op Gozo vooral gemaakt van kalksteen waarbij er zeer fraaie structuren en versieringen aangebracht zijn. Een andere overeenkomst met Malta is de staat van de wegen. De meeste wegen zijn vol hobbels en kuilen. Je vraagt je bijna af of ze hier geen goed getrainde asfalteerders hebben.

Qala

Qala

Qala is een rustig dorp in het oosten van Gozo. Vanuit Qala heb je op sommige stukken een goed uitzicht op het eiland Comino en op de Blue Lagoon. Het hart van Qala bestaat uit een plein met daaromheen een mooie kerk en prachtige lokale huizen en restaurantjes. Deze plek is een fotomomentje waard. Aan het plein bevinden zich enkele restaurants, waaronder een klein tapasrestaurant met een vrij beperkte maar wel gevarieerde menukaart.

meer info over Qala op mooistedorpjes.nl

Ramla Bay

Ramla Bay

Volgens de reisgidsen is het goudgele zandstrand van Ramla Bay het mooiste zandstrand van Gozo. Ramla Bay ligt aan de noordkant van het eiland en is te bereiken via een op het laatste stuk doodlopende weg waaraan diverse parkeerplaatsen te vinden zijn. Parkeren is hier gratis. Op drukke dagen kan het aantal parkeerplaatsen weleens te klein zijn. Het zandstrand, dat deels gemengd is met grote witte keien, loopt geleidelijk de azuurblauwe zee in.

Op het strand vind je twee uitkijktorens voor strandwachten en een standbeeld van de heilige Madonna die over de zwemmers lijkt te waken. Voor de inwendige mens staan er aan het begin van het strand een bar en een restaurant. Deze zijn tijdens het winterseizoen gesloten. Toiletten bevinden zich naast de bar. Houd er rekening mee dat deze niet tot de schoonste sanitaire voorzieningen van Gozo behoren.

Rabat (Victoria)

Rabat

Tegenwoordig wordt de hoofdstad van Gozo Rabat genoemd, niet te verwarren met de gelijknamige stad op het eiland Malta. De naam Victoria verwijst naar de Engelse koningin. Tegenwoordig wordt de Maltees-Arabische naam Rabat weer gebruikt. Op de wegwijzers op straat wordt echter nog steeds de naam Victoria gebruikt.

Als je Rabat binnenkomt dan valt het op dat de stad een stuk drukker is dan andere plaatsen op Gozo. De architectuur lijkt op meer op die van Valletta, waarbij houten balkons in allerlei kleuren aan de gevels bevestigd zijn. In het centrum van Rabat vind je een klein overdekt winkelcentrum, een bescheiden toeristische markt en allerlei winkels waarbij ook allerlei bekende ketens vertegenwoordigd zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid van Rabat is de Citadel, die boven de stad uitsteekt. Eerlijkheidshalve moeten we melden dat de toegedichte schoonheid in het echt een beetje tegenvalt. Mogelijk is dat omdat op het moment dat wij er zijn volop herstelwerkzaamheden bezig zijn, mogelijk omdat het uitzicht minder fenomenaal is dan we gehoopt hadden.

Rabat is van boven niet zo bijzonder om te zien. De kathedraal waar je tegen betaling naar binnen mag is mooi, maar in vergelijking tot andere kathedralen in Malta niet zo bijzonder dat de toegangsprijs gerechtvaardigd is. Het enige dat deze kerk bijzonder maakt, is dat er vanwege geldgebrek geen koepel gerealiseerd is, waardoor er plafondschilderingen aangebracht zijn die de indruk moeten wekken dat er wel een koepel aanwezig is. Sfeervol is Cathedral Square, het plein dat direct voor de kathedraal ligt.

meer info over Rabat op mooistedorpjes.nl

Handwerk en glas

Ten oosten van het dorp San Lawrenz (waar het exclusieve Kempinski San Lawrence hotel staat) kun je prachtige souvenirs kopen. Er is hier een speciaal handwerkdorpje aangelegd: Ta D’biegi Crafts Village. Deze populaire tussenstop van toeristenbussen biedt een verzameling van winkels en ambachtslieden die hun producten aan de man brengen. Zo kun je bij Gozo Glass zien hoe glasblazers de meest waanzinnige glasproducten maken. In de bijbehorende winkel kun je de glazen producten in allerlei kleuren en vormen aanschaffen.

Zeker ook de moeite waard om te noemen is de metaalbewerker die ter plaatse eigen ontwerpen van metaal maakt. Bij sommige producten wordt de kleur in het metaal veroorzaakt door variaties in temperatuur. De intensiteit van deze kleuren is mooier dan de voorwerpen die van een verflaag voorzien zijn.

Handwerk en glas