Sluiten

Handig om te weten over Malta

Ga je op vakantie naar Malta en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Malta. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens jou, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Malta reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Malta-sites (zoals Malta voor beginners) op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Babyartikelen

Babyartikelen zoals luiers, babyvoeding, billendoekjes zijn op Malta te koop in supermarkten en bij apotheken. Houd er rekening mee dat de merken en specifieke producten in Malta anders kunnen zijn dan thuis.

Drinkwater

Het leidingwater in Malta is geschikt voor menselijke consumptie. De smaak wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren. Flessen mineraalwater zijn in dat geval een uitstekend alternatief.

drinkwater

Elektriciteit

Malta kent een 240 volts elektriciteitsnetwerk, waarbij in de meeste gevallen de Engelse drie-pins-stekkers gebruikt worden. Een adapter (wereldstekker) is daarom vaak nodig om Nederlandse apparaten te kunnen gebruiken.

Fooien

Indien er geen bedieningsgeld inbegrepen is, is een fooi van ongeveer tien procent gebruikelijk in Malta.

Gehandicapten

Op enkele toeristische bezienswaardigheden na is Malta redelijk slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De meeste voetpaden zijn smal en hoogteverschillen zorgen voor soms redelijk steile stukken weg.

Geld

Op Malta betaal je met de euro (€). Op Malta zijn voldoende geldautomaten waar je met de meeste Nederlandse bankpassen geld kunt pinnen. Creditcards van de grote creditcardmaatschappijen worden op brede schaal geaccepteerd in Malta.

Hoogseizoen

Het toeristische hoogseizoen in Malta duurt van juni tot en met september. De maanden mei en oktober zijn overgangsmaanden naar het laagseizoen.

Internet en wifi

Vrijwel alle hotels en andere accommodaties bieden hun gasten internet aan via Wi-Fi. Meestal is dat gratis. Ook in restaurants, bars en sommige winkels kun je gratis gebruikmaken van een wifinetwerk. Mobiel internetten kan in Malta net als in Nederland. Sommige providers hanteren wel een limiet aan het datagebruik.

Mobiel telefoneren

Mobiel telefoneren kan in Malta net als in Nederland en tegen dezelfde kosten als die voor jouw mobiele abonnement in Nederland gelden. Je kunt vanuit Malta zonder roamingkosten naar alle mobiele en vaste telefoonnummers in Malta, in Nederland en in andere landen binnen de Europese Unie bellen.

Openingstijden

De openingstijden van winkels op Malta zijn verschillend per plaats, branche en seizoen. Normale openingstijden van winkels liggen zo rond 09:00 tot 13:00 uur en van 16:00 uur tot 19:00 uur. In toeristische plaatsen zijn winkels, zeker in het zomerseizoen, vaak aanzienlijk langer open. Ook geldt er dan zelden een middagsluiting.

Parkeren

Parkeren is (nog) vrijwel overal gratis. Wel zijn er vaak beperkingen ten aanzien van wie er mag parkeren of hoe lang. Sommige straten zijn voorbehouden aan bewoners. Foutparkeerders worden regelmatig bestraft met soms pittige parkeerboetes.

Prijsniveau

Voor de meeste dingen waar je tijdens een reis naar Malta mee te maken krijgt, geldt dat de prijzen in Malta over het algemeen iets gunstiger liggen dan in Nederland en België.

Reisdocumenten

Om Malta te bezoeken heb je als Nederlander een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Kinderen moeten hun eigen reisdocument hebben. Er vinden geen paspoortcontroles aan de grens plaats, maar je moet jezelf in Malta en mogelijk tijdens het boarden van het vliegtuig wel kunnen identificeren.

Rookverbod

Op Malta geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen (inclusief restaurants, bars, clubs en openbare ruimtes in hotels).

Rookverbod

Taal

De twee officiële talen op Malta zijn Maltees en Engels. Nederlands wordt er amper gesproken, tenzij je het geluk hebt iemand te treffen die in Nederland gewoond heeft of er nog woont.

Tijdzone

Malta ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1) en kent ook een zomertijd die gelijk valt met die van ons. Er is daarom nooit een tijdsverschil tussen Malta en Nederland.

Vluchttijd

Met het vliegtuig tussen Amsterdam en Malta vliegen duurt bijna drie uur.

Zonkracht

De zonkracht op Malta is een stuk sterker dan in Nederland. In de maanden mei, juni, juli en augustus kan de UV-index tot 9 stijgen. Echter ook in de maanden april, september en oktober kan de zon nog gevaarlijk sterk zijn. Smeren met tenminste beschermingsfactor 15-20 is het advies.