Sluiten

Bugibba & Qawra

Bugibba en Qawra

Toeristenoord Bugibba is vrijwel vergroeid met St. Paul’s Bay en Qawra. Bugibba is een levendige doch weinig mooie badplaats, waarbij beton overheerst. Zelfs langs het water is er vooral sprake van horizonvervuilende horeca die vooral gericht is op de gemiddelde toerist. Slim is dat de meeste horeca geconcentreerd is op een deels autovrij plein: Pjazza tal-Bajja. De terrasjes die rondom dit plein liggen zorgen nog voor iets van sfeer binnen deze verder ongezellig plaats.

Bij restaurants worden vooral calorierijke maaltijden met weinig gezonde voedingswaarde geserveerd. De drank die geserveerd wordt, bestaat vooral uit bier, het liefste in pints. De toeristen die hier rondlopen zijn dan ook vooral Britten die zich koning op Malta voelen met de lage prijzen die je voor het bier hier betaalt. Er zijn meer dan genoeg plekken waar een pint bier voor belachelijk lage prijzen aangeboden wordt. Het resultaat van goedkoop uitgaan is goed merkbaar en vooral hoorbaar aan het einde van de avond als toeristen in aangeschoten tot soms stomdronken toestand naar hun appartement of hotelkamer terugkeren.

Kust

strand van Bugibba en Qawra

Langs de kust heerst hoogbouw. Hoogstaande architectuur is hier ver te zoeken. Direct aan het water wordt het er niet fraaier op. De afschuwelijkste betonnen horecagelegenheden worden afgewisseld met delen beton en rotsen. Sommige stukken zien er compleet vervallen uit. Je vraagt je af of mensen die hier voor de gezelligheid gaan zitten blind zijn of zo. Iets ten westen van Pjazza tal-Bajja ligt een zandstrand. Het zand bestaat uit een soort van roze zand, waardoor je van afstand denkt dat het geverfd beton is. De titel zandstrand is eigenlijk al te veel eer voor dit stukje zonneterras. Eigenlijk is er sprake van een egaal gemaakt veldje tussen de rotsen in. Als je wilt gaan zwemmen moet je over de rotsen de zee in.

Qawra

Het dorpje Qawra ligt versmolten met Bugibba. Het is het meest oostelijke dorp van de drie-eenheid aan St. Paul’s Bay. Volgens de boekjes is Qawra rustiger dan Bugibba. Omdat de horeca in Qawra iets meer verspreid is geloven we dat graag. Bugibba trekt in de regel wat jonger uitgaanspubliek. De kustweg langs Qawra kent vrijwel geen terrassen of winkels. In Qawra vind je die in het hart van het dorp. Van een echt centrum is geen sprake. Het zijn eigenlijk enkele straten waarin wat terrassen, bars en winkels vol toeristische rotzooi te vinden is.

Strafexpeditie

Toen wij door Bugibba en Qawra liepen vroegen we ons af hoe mensen hier een leuke vakantie kunnen vieren. Geen mooie hotels, geen sfeervolle straten, geen pittoreske pleintjes, geen uitnodigend strand. Wel lelijke appartementsgebouwen, sfeerloze terrassen, winkels waar je nog geen euro uit wilt geven, restaurants die het niveau fastfood amper ontstijgen en veel Britten die ’s morgens al redelijk vroeg volgens Engelse vakantietraditie volop aan het bier zitten. Wij zouden het in beide plaatsen nog geen dag uithouden. Zelfs het jagen op één goede foto was erg moeilijk. Eén shot waarbij je een uitnodigend plekje op de gevoelige plaat vastlegt. Het was praktisch niet mogelijk. Mogelijk dat het in het Classic Car Museum gelukt zou zijn, naar daar zijn we niet binnen geweest.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het niet met ons eens zijn en wel een geweldige vakantie in Bugibba of Qawra kunnen vieren. Als massatoeristische oorden zoals Malia op Kreta, Faliraki op Rhodos, Playa del Inglés op Gran Canaria of Salou je aanspreekt dan zul je het hier waarschijnlijk prima naar je zin hebben, tenzij je hoge eisen aan het strand stelt. Want in die andere badplaatsen is een goed strand de reden om er naartoe te gaan. Bugibba en Qawra is meer van een soort strafexpeditie, waar je gelukkig volop kantoortjes en kraampjes kunt vinden om een excursie naar elders op het eiland te boeken.

strafexpeditie in Bugibba en Qawra