Sluiten

Dingli

Dingli

Het dorpje Dingli ligt aan de zuidkant van het eiland Malta, op enkele minuten rijden van Rabat en Mdina. Dingli is aanzienlijk rustiger dan deze twee plaatsen. De kans dat je hier over andere toeristen struikelt is dan ook heel erg klein. Niet omdat Dingli een lelijk dorp is, maar het heeft toeristen gewoon weinig te bieden. De in het centrum gelegen kerk is mooi, maar heeft geen ‘unique selling point’ waar toeristen speciaal op af komen. Vandaar dat de toeristenbussen hier ook geen tussenstop inplannen.

In Dingli hobbelt het dagelijks leven gewoon door. De groenteboer verkoopt zijn verse groenten en fruit vanuit zijn wagen tegenover de kerk, de politieagent rijdt verveel rond in zijn auto en in de bar zitten de mannen van Dingli het nieuws van die dag te bespreken onder het genot van een lokaal Cisk biertje. Met een hoogte van 250 meter boven de zeespiegel is Dingli het hoogste punt op Malta.

Dingli Cliffs

Dingli

Hetgeen toeristen naar deze plek op het eiland brengt zijn de kliffen die ten zuidwesten van Dingli te vinden zijn: de Dingli Cliffs. Niet voor niets dat het boekje ANWB Extra deze plek in één van haar routes opgenomen heeft. De Dingli Cliffs zijn net als het dorp vernoemd naar Thomas Dingli, een ridder die zich hier in de zestiende eeuw vestigde. Daarvoor heette het dorpje Hal-Tartarni.

De hoge kliffen bieden een indrukwekkend uitzicht op zee en het onbewoonde eilandje Filfla. Landinwaarts heb je door de hoge ligging een weids uitzicht over Malta, waarbij het dorp Dingli en de bijbehorende uit 1678 stammende kerk. ’s Avonds kun je hier genieten van een prachtige zonsondergang, waardoor de kliffen er nog dramatischer uitzien dan overdag.

Wandelen

De mooiste manier om de Dingli Cliffs te bezoeken is te voet. Je kunt hierbij starten vanuit Rabat of als je een kortere wandeling wilt doen vanuit Dingli. Vanuit Rabat is het ongeveer een uur lopen. Als je in Dingli start dan ben je binnen een half uurtje bij de kliffen. Eenmaal bij de kliffen aangekomen is er één horecagelegenheid: Bobbyland. Hier kun je op het terras genieten van een hapje en een drankje.

Als je te moe bent om terug te lopen dan kun je van hieruit de bus pakken naar Dingli of Rabat. De bus rijdt alleen overdag, dus houd de tijden op het aan de bushalte geplaatste busschema goed in de gaten.