Sluiten

De historische stad Mdina

Mdina

Dat Mdina de mooiste plaats van heel Malta is, daar zal bijna iedereen het over eens zijn. De historische stad Mdina was vroeger de hoofdstad van Malta. De vestiging in vroegere jaren van de heersers op deze plek was vooral te danken aan de geweldige ligging op het Dingliplateau. Vanaf Mdina had je een uitstekend uitzicht over de rest van het eiland, wat vanuit strategisch oogpunt niet geheel onbelangrijk was bij de leiders van Malta. De vestingmuren die om Mdina heen gebouwd werden tijdens de middeleeuwen zorgden ervoor dat Mdina een lastig te veroveren stad was.

Nadat Malta in de zestiende eeuw in handen kwam van de Johannieters, werd door deze nieuwe heersers in het jaar 1566 de stad Valletta aan Grand Harbour gesticht. Vijf jaar later werd deze nieuwe stad de nieuwe hoofdstad van Malta. De rol van Mdina als belangrijkste stad van het eiland was daarmee over, waarna de stad langzaam aan in een verval terecht kwam. Dieptepunt was het jaar 1693 toen een aardbeving Mdina trof. Meerdere gebouwen werden hierbij totaal verwoest, veel andere bouwwerken raakten zwaar beschadigd. Onder de verwoeste gebouwen bevond zich de kathedraal. Deze is later in barokstijl opnieuw opgebouwd. Andere gebouwen werden in de eerste helft van de achttiende eeuw gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. Het Mdina zoals het nu is, heeft vooral in deze periode haar huidige gezicht gekregen. Erg fraai is de nieuwe stadspoort, die Mdina een entree biedt die de stad waardig is.

Mdina tegenwoordig

Mdina

Het geheel ommuurde Mdina is vooral een toeristische attractie. De ongeveer vierhonderd inwoners die er nog wonen krijgen gedurende een gemiddelde dag bezoek van duizenden toeristen. Wie mooie foto’s wil maken zonder dat er grote groepen toeristen aanwezig zijn die moet vroeg zijn (voor 10 uur ’s morgens) of juist geduld hebben tot het einde van de middag, als de grote hoop inmiddels de straten van Mdina verlaten heeft. Er zijn meerdere manieren om Mdina te bezoeken.

Vrijwel iedere reisorganisatie heeft Mdina als (deel)excursie in het programma staan. Excursies naar Mdina zijn vaak ook via de hotellobby’s te boeken. Als je met de bus gaat dan kun je vrijwel direct voor de ingang van de Main Gate uitstappen. Per bus is Mdina vanuit de meeste toeristenplaatsen prima te bereiken.

Als je met de auto gaat dan kun je de auto het beste aan de westelijke kant, bij de zijingang beneden, parkeren. Het parkeren is hier gratis, hoewel er best kans is dat er iemand om een kleine donatie vraagt. Dit verschijnsel zie je helaas wel meer bij toeristische attracties op Malta.

Zien & doen

St. Peter and Paul's Cathedral

Mdina is zeer compact. Als bezoeker moet je alles te voet doen, wat een groot voordeel biedt. Hierdoor krijg je de kans om elk hoekje, pleintje en steegje van Mdina te bekijken. Een uitgebreide beschrijving van alle gebouwen die in Mdina te vinden zijn kun je terugvinden in iedere gemiddelde reisgids.

Twee gebouwen die je ‘moet’ bezoeken zijn de St. Peter and Paul’s Cathedral. Deze dominant in Mdina aanwezige kathedraal kun je alleen bezoeken met een combinatieticket dat je koopt in het Cathedral Museum. Het museum zelf is ook de moeite waard. Je krijgt een collectie te zien van voorwerpen uit de historie van Mdina. De uitgebreide muntencollectie die teruggaat tot de vierde eeuw voor Christus laat een goed beeld zien van alle heersers die over Malta geregeerd hebben. De in barokstijl gedecoreerde kathedraal is zonder enige twijfel een van de mooiere kerken van Malta. Vooral aan de plafonds en de binnenkant van de koepel is volgens lokaal gebruik veel aandacht besteed.

Hoogtepunt

terras in Mdina

Een letterlijk hoogtepunt vormt het terras van Fontanella Tea Gardens. Dit restaurant is gezegend met een zeer wijds uitzicht over het eiland Malta. Heel erg in de verte kun je zelfs Valletta zien liggen. De zonsondergang vindt aan de andere kant van Valletta plaats. Toch is het uitzicht op dit terras rond dit tijdstip de moeite waard. Als er bewolking aanwezig is dan wordt dat fraai verlicht door de ondergaande zon. Een goed plekje bemachtigen bij Fontanella is overdag een kwestie van geluk. Vanaf een uur of elf stroomt het hier vol met toeristen. Deze drukte blijft tot het einde van de middag aanhouden.