Sluiten

St. Julians

St. Julians

Het dorp San Giljan wordt in toeristische brochures en reisgidsen vooral onder de Engelse naam St. Julians aangeduid. Wij hebben het daarom op onze site dan ook over St. Julians, een naam die voortkomt uit de in 1580 gebouwde kerk die gewijd was aan Sint Julian. Onder invloed van de Britten is St. Julians in de negentiende eeuw van een kleine nederzetting omgeturnd tot een belangrijke kustplaats. Op sommige plekken zie je nog een kleine reeks aan rijtjeshuizen die een combinatie lijken van de typische Londense rijtjeshuizen en de materialen en stijlelementen die zo kenmerkend zijn voor Malta. Helaas zijn de meeste van deze fraaie historische huizen vervangen door nietszeggende bouwblokken van enkele verdiepingen hoog.

Tegenwoordig is St. Julians een van de belangrijkste toeristische plaatsen waar ook hedendaags nog steeds redelijk wat Britten vertoeven, aangevuld met toeristen vanuit heel Europa. Dat het toerisme hier van belang is, zie je aan de vele restaurants, barretjes en winkels, waarbij het aanbod zich vrijwel en alleen op buitenlandse toeristen richt.

Paceville

Paceville

Onder jongeren is de wijk Paceville veruit het belangrijkste stuk van St. Julians. Dat komt vanwege de vele uitgaansgelegenheden die je hier aantreft. Paceville is dan ook dé uitgaanswijk van heel Malta. Veel van de clubs en bars concentreren zich in de barstraat ter hoogte van Baystreet en het InterContinental Hotel en de omringende straten.

Na het stappen kun je bij de in Baystreet gelegen McDonalds nog wat snacken. Direct naast Baystreet vind je het bioscoopcomplex van Eden Cinemas. Dit is de grootste bioscoop van Malta met in totaal maar liefst zeventien zalen. De films worden in het Engels vertoond, waardoor het ook voor ons de moeite waard is om een filmpje te pakken.

Hotels

Het hotelaanbod in San Giljan (St. Julians) lijkt niet helemaal aan te sluiten bij het publiek waar het zich op richt. St. Julians is eigenlijk een drukke toeristenwijk waar door het drukke uitgaansleven vooral jongeren op deze plaats afkomen. Toch is juist St. Julians de plek waar je vooral veel luxe hotels ziet. Langs de kust staan luxe vijfsterrenhotels van ketens zoals Hilton, Westin (Starwood), Radisson Blu en Corinthia. In achterliggende straten tref je de vordeligere drie- en viersterrenhotels aan. De kwaliteit van deze hotels bereikt niet altijd het niveau wat je mag verwachten van deze hotelcategorieën.

Portomaso

Portomaso

Het in 1999 geopende Portomaso is een combinatie van een privéjachthaven met onroerend goed met uitzicht over de jachthaven. Het geheel is aangevuld met het luxe Hilton Hotel, een aantal restaurants dat trapsgewijs boven elkaar gepositioneerd is en de Portomaso Tower. Deze 98 meter hoge toren is een markant bouwwerk dat zeer nadrukkelijk aanwezig is in de skyline van St. Julians. De Portomaso toren is de eerste echte hoogbouw op Malta en het enige bouwwerk buiten de kerken die boven de andere bebouwing uitsteekt. De komst van de toren heeft destijds dan ook veel discussie opgeleverd voordat het gebouwd mocht worden.

De restaurants in Portomaso zijn stuk voor stuk van goed kwaliteit. Vooral de mediterrane keuken wordt hier flink vertegenwoordigd, maar wie wil kan ook sushi eten. Onze favoriet is het Italiaans-Siciliaanse restaurant Sale e Pepe. Onovertroffen is het broodmandje dat je vooraf krijgt met heerlijke olijfbroodjes. Andere aanraders zijn de catch of the day en de heerlijke zeebaars in zoutdeegkorst.

Baystreet

Baystreet

Winkelcomplex Bay Street ligt in de wijk Paceville, ter hoogte van het InterContinental Hotel. Baystreet is een semi-overdekt winkel- en amusementscentrum dat in totaal vier verdiepingen telt. Baystreet ligt bij St. George’s Bay. Het is zeven dagen per week van 10 tot 22 uur geopend. Horecagelegenheden zoals McDonalds zijn langer geopend. De kelderverdieping biedt vooral leuke souvenirs. Dit is een uitstekende plek om een aandenken aan Malta te kopen. Verspreid over de begane grond en de twee verdiepingen vind je een mix van winkels en horeca. In het complex is een viersterrenhotel geïntegreerd. Dit Bay Street Hotel biedt 101 kamers en 24 appartementen. De ligging centraal in het uitgaanscentrum van Paceville maken van Baystreet Hotel een populaire accommodatie onder jongeren.

Baaien

Baai

St. Julians ligt aan een aantal fraaie baaien. De meest westelijke is St. Georges Bay, waar je een het einde een klein fijn zandstrand vindt, op een steenworp afstand van Baystreet. Voor de rest is St. Georges Bay omringd door luxe hotels zoals het Westin Dragonara, het Marina Hotel en het San Gorg Corinthia. In het oosten van San Giljan ligt St. Julian’s Bay, die overgaat in Spinola Bay en Balluta Bay. Spinola Bay vormt het hart van St. Julians. In de baai liggen vissersbootjes en op de kades zijn een aantal restaurants gevestigd.

Uit eten

In St. Julians kun je gevarieerd eten. Voor iedere beurs en smaak is er hier wel iets te vinden. Twee keukens voeren de boventoon hier: Italiaans en sinds enige tijd ook Maltees. Wie echter zin heeft in Spaans, Japans, Chinees of Indiaas die kan hier ook prima terecht. Ter hoogte van Spinola Bay vind je verder een aantal ketens zoals McDonalds, PizzaHut en Wagamama. Onze favoriete restaurants in St. Julians zijn (in willekeurige volgorde): Sale e Pepe (zie stukje over Portomaso), de mediterrane keuken van Bianco’s (tegenover Spinola Bay, vlak bij McDonalds), de Aziatische fusiongerechten van Zest (in Hotel Juliani) en Thais restaurant Blue Elephant (onderste verdieping van het Hilton hotel).