Sluiten

Valletta

Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta. Met slechts een kleine zevenduizend inwoners behoort het tot de hoofdsteden van Europa met de kleinste inwoneraantallen. Wie Valletta wil bezoeken die heeft meerdere mogelijkheden om daar te komen. De meeste toeristen arriveren per bus op het grote busstation voor de hoofdingang van de stad. Hier vind je tevens de grote parkeerplaatsen en parkings voor auto’s van bezoekers. Omdat Valletta vrij compact is, heb je ook geen auto nodig in de stad. In totaal beslaat Valletta een oppervlakte van zo’n twee bij ruim één kilometer. Wie te voet Valletta intrekt moet er wel rekening mee houden dat er redelijk wat hoogteverschillen zijn die overbrugt moeten worden. Wie slecht ter been is kan moeite hebben door Valletta te wandelen.

Architectuur

Valletta

De gebouwen in Valletta zijn vrijwel allemaal opgebouwd met de karakteristieke kalksteen die van het eiland zelf afkomstig is. Het geheel aan zandkleurige gebouwen wordt afgewisseld door diverse stijlelementen zoals een grote variatie aan balkons, diverse geloofsuitingen zoals beeldjes en afbeeldingen en op sommige plekken indrukwekkende overkappingen met diverse soorten pilaren. De stad stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw. Valletta is toe in slechts enkele jaren als het ware uit de grond gestampt.

Hoewel Valletta nog steeds ze authentiek oogt, stammen veel hedendaagse gebouwen van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zijn veel gebouwen en straten van Valletta deels of zelfs geheel vernietigd. Ter nagedachtenis aan de oorlog waarbij er ook op Malta veel slachtoffers vielen, zijn er tegenwoordig een aantal bezienswaardigheden te bewonderen in Valletta. Zo vind je naast Fort St. Elmo het War Museum en ter hoogte van Grand Harbour de Siege Bell. Deze gigantische klok wordt iedere dag om twaalf uur geluid ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Kerken

kerk in Valletta

In Valletta staan een aantal fraaie kerken en kathedralen. Naar onze mening de mooiste is de centraal in Valletta gelegen St. John’s Co-Cathedral. Deze kerk is van binnen veel indrukwekkender dan de fraaie doch ingetogen buitenkant. De beschilderingen in deze aan Johannes de Doper gewijde kathedraal zorgen voor een prachtig plaatje, dat je als toerist alleen maar vast mag leggen zonder een flitser te gebruiken.

Als je St. John’s Co-Cathedral wil bezoeken moet je verder niet te bloot gekleed zijn. Voor dames zijn schoenen met hoge hakken ook verboden. Op zondag wordt er een mis gehouden, waardoor de kathedraal niet voor toeristen te bezoeken is. Het enige moment waarop je dan een kijkje van binnen kunt nemen is vlak na de mis. Je komt dan echter nog steeds niet veel verder dan de ingang. Valletta telt nog vijftien andere katholieke en Angelsaksische kerken die fraai zijn, maar minder de moeite waard dan St. John’s Co-Cathedral.

Republic Street

Republic Street

De hoofdstraat van Valletta is de deels autovrije Republic Street, die centraal in de stad ligt. Als je Valletta binnenloopt wandel je deze straat vanzelf op. Republic Street bestaat vooral uit winkels waarvan de meeste zes dagen per week geopend zijn. Sommige winkels, vooral degene die op toeristen gericht zijn, zijn ook op zondag geopend. Zij profiteren meteen mee van de toeristen die op de zondagmarkt van Valletta afkomen.

Republic Street wordt op twee plekken onderbroken door sfeervolle pleinen. Het eerste is Great Siege Square, waar het gerechtsgebouw staat. Tegenover dit in Romeinse stijl opgetrokken bouwwerk zijn enkele kraampjes en verkooplui te vinden. Hier kun je wat souvenirs kopen als je wilt. Iets verderop ligt het mooiere Palace Square, waar je het Paleis van de Grootmeester vindt. De ingang van dit meesterlijke paleis bevindt zich aan de achterkant, tegenover de markthal van Valletta.

Experience Shows

In Valletta kun je door middel van de zogenaamde experience shows kennismaken met een stukje historie van Valletta en Malta. Ter hoogte van het conventiecentrum kun je de Malta Experience Show bezoeken. Deze voorstellingen bestaan uit dia- en poppenshows die drie tot zes keer per dag gegeven worden. Aan Republic Square vind je de ‘Great Siege of Malta and the Knights of St. John’. Deze voorstelling is geheel gewijd aan het Grote Beleg van 1565. Alles over de rol van religies op Malta leer je kennen via de ‘Sacred Island Show’, die je bij de ingang van de Upper Barracca Gardens kunt gaan bekijken.

Uitzicht

Valletta biedt een indrukwekkend uitzicht op diverse omringende plaatsen zoals Sliema, Ta’Xbiex, Pieta, Birgu en L-Isla. Vanaf Marsamxett Harbour kijk je tegen Fort Manoel aan dat op Manoel Island ligt. Verder kun je de blauwe veerpont zien die Valletta over water met Sliema verbindt.

Koetstocht

Koetstocht

Langs de hele buitenring van Valletta zie je ze staan: de paardenkoetsen. Deze karrozzins, zoals paardenkoetsen hier genoemd worden, zijn dé manier om met een gids Valletta te bekijken. Hoeveel je te zien krijgt, wat voor uitleg je krijgt en hoe lang de toer duurt ligt aan de koetsier en natuurlijk ook de prijs die je afspreekt.

Let bij het kiezen van een rijtuig goed op de conditie van het paard. Een paard dat flink bezweten is, is mogelijk in slechte conditie. Spreek voor de rit duidelijk een prijs af en wat je daar voor krijgt. Dat voorkomt teleurstellingen aan het einde van de rit. Vooral voor kinderen is dit een hele leuke manier om Valletta te ontdekken.

TIP

top 10 bezienswaardigheden van Valletta

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Valletta hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Valletta is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze boeiende stad.