Sluiten

Vervoer in Malta

Malta en Gozo zijn geen grote eilanden. Wil je niet meer zien dan de directe omgeving van je hotel, dan zal de benenwagen voldoende zijn. Verblijf je in St. Julians, Sliema of Valletta dan red je jezelf daar prima mee. Als je echter veel wilt zien dan zal wandelen in de meeste gevallen niet volstaan. We zetten alle mogelijkheden van vervoer in Malta voor je op een rijtje.

Bussen

Bus

Het busnetwerk op zowel Malta als Gozo is uitgebreid en redelijk efficiënt. Omdat het verder ook nog goedkoop is en je je geen zorgen hoeft te maken over het parkeren is deze manier van openbaar vervoer ideaal om Malta (of Gozo) te verkennen. Naar vrijwel alle belangrijke toeristische attracties en bezienswaardigheden rijdt er wel een bus. Het enige probleem kan zijn dat je niet helemaal goed op de hoogte bent van de busroutes, haltes en tijden. Conciërges van hotels kunnen hier vaak zeer behulpzaam in zijn. Als je er ergens onderweg niet meer uitkomt dat heb je het geluk dat praktisch iedere Maltees ook Engels spreekt. Je kunt het dus altijd vragen als je niet weet welke bus je moet nemen.

Op Malta en Gozo rijden de zogenaamde hop-on-hop-off bussen. Deze toeristische dubbeldekkers rijden een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden en mooie plekjes. Je kunt tijdens de geldigheid van je ticket onbeperkt uit- en weer instappen. De gratis audioguide vertelt je alles over wat je onderweg tegenkomt en over het (ei)land.

Fietsen

Op het eiland Malta zijn twee fietsverhuurders aanwezig. Of het aan te raden is om te gaan fietsen op Malta? Dat hangt een beetje van jezelf af en wat je op Malta verwacht van het fietsen. Zo is het verkeer op Malta niet zo gewend aan fietsers op de rijbaan. Dat kan mogelijk leiden tot gevaarlijke situaties, zeker als de fietser zich daar niet goed van bewust is. Andere factoren die ertoe bijdragen dat fietsen op Malta niet meevalt zijn de slechte wegen en het feit dat men in Malta links op de weg rijdt. Voor fietsers die automatismen hebben die gebaseerd zijn op rechts georiënteerd verkeer bestaat er een grotere kans om inschattingsfouten te maken.

Wil je toch fietsen op Malta? Via Baja Bikes kun je fietsen huren op Malta. De fietsen worden verhuurd vanuit St. Paul’s Bau, maar je kunt de fietsen ook bij je accommodatie laten afleveren en ophalen. Optioneel kun je een e-bike of MTB e-bike huren. Er zijn kinderzitjes beschikbaar. Je kunt bij Baja Bikes ook leuke georganiseerde fietstochten boeken, waarbij je onder begeleiding van een gids de mooi plekjes van Malta gaat ontdekken.

Auto huren

Auto huren

Rondrijden met een huurauto biedt je een stukje vrijheid. Daar staat tegenover dat je niet bang moet zijn om links te rijden, goed moet kunnen navigeren en niet zenuwachtig moet worden bij smalle straatjes of hoogteverschillen. Let bij het zoeken naar een huurauto op de verschillende voorwaarden die gehanteerd worden. De goedkoopste autoverhuurder kan daardoor uiteindelijk een stuk duurder uitvallen dan de concurrenten. Tijdig vooruit een auto vanuit Nederland reserveren is vrijwel altijd (een stuk) goedkoper dan last minute boeken of ter plaatse een auto regelen.

De beste deals voor autohuur in Malta vind je via de grote autoverhuursites zoals Sunny Cars, Rentalcars en Easyterra. Deze websites hebben vaak goede prijsafspraken met de lokale verhuurders en geven een deel van het voordeel door aan hun klanten.

Top

2 huurauto aanbieders voor Malta

  1. Sunny Cars (de beste)
  2. Easyterra (de goedkoopste)

Taxi’s

taxi

De witte taxi’s vind je op veel plekken op Malta en Gozo terug. Op de drukkeren plekken in steden en bij bezienswaardigheden vind je de taxi’s op de aangegeven taxistandplaatsen. Hoewel de taxi’s van meters voorzien zijn worden deze niet vaak gebruikt. Spreek daarom met de taxichauffeur vooraf een duidelijk een prijs af. Houd hierbij in je achterhoofd dat een gemiddelde taxirit op Malta je ongeveer evenveel kost als in Nederland.

Veerboot

Om tussen Gozo en Malta te reizen kun je het beste de veerboot nemen die tussen Cirkewwa op Malta en Mgarr op Gozo vaart. Deze ro-ro veerboten varen 24 uur per dag. Overdag wordt een frequentie aangehouden van eens per drie kwartier, ‘s avonds en ‘s nachts ligt het aantal afvaarten een stuk lager. De overtocht duurt op deze manier in totaal zo’n 20 tot 25 minuten. De veerdiensten worden verzorgd door Gozo Channel Line.