Sluiten

Het weer in Malta

Malta heeft een aangenaam mediterraan klimaat met milde winters en warme droge zomers. De zomermaanden op Malta kennen een gemiddelde maximumtemperatuur die rond de dertig graden ligt. Minstens net zo aangenaam is dat de temperatuur na zonsondergang slechts langzaam daalt. In de maanden juli, augustus en september blijft het vaak nog lang zwoel op de terrassen. Zelfs in oktober kun je meestal ’s avonds nog lang buiten zitten.

Wie in de zomermaanden op vakantie gaat naar Malta zal weinig te maken krijgen met regen. De maanden juni, juli en augustus verlopen meestal zonder enige regen van betekenis. Ook de overgangsmaanden mei en september kennen amper dagen met regen. Als het eens een keer regent in de zomer is het meestal sprake van een verdwaalde onweersbui. Deze buien kunnen af en toe heftig zijn maar duren zelden lang. De zon schijnt in de zomer uitbundig: gemiddeld 11 tot 12 uur per dag.

Beste reisperiode

Weer

De allerbeste maanden om Malta te bezoeken zijn juni en september. In deze maanden is het vaak aangenaam warm. De grote drukte vermijd je dan echter wel. In juli en augustus is de kans op warm en zonnig weer het allergrootste. Je zit dan echter wel in het hoogseizoen. Dat betekent drukte en de hoogste prijzen voor hotelkamers, huurauto’s en vliegtickets.

In mei en oktober heb je kans op koeler weer. Ook is er een kans op een regenbui of een grijze dag. Voor alle andere maanden (november tot en met april) geldt dat er op de stranden en langs de zwembaden weinig te beleven valt. Op de Malta zonkalender kun je exact per maand zien hoe geschikt het land is voor een zonvakantie. Als je komt voor de cultuur van Malta (tempels, musea etc.) dan is dit mogelijk de beste reisperiode, omdat de prijzen het gunstigst zijn in het winterseizoen.

Actuele weersverwachting

Net als overal laat het weer op Malta zich niet altijd even goed voorspellen. In deze zomer is het vrij gemakkelijk, omdat het weerbeeld in die periode op veel dagen hetzelfde is: warm en zonnig. Gedurende de andere maanden zie je dat het ook op Malta lastig is om een erg zuivere voorspelling van het weer te maken. Zo kun je in oktober meemaken dat ze een droge dag voorspellen met redelijk wat zon en dat het vrijwel de hele dag regenachtig en grijs is. Zeker de langetermijnverwachtingen (meer dan een week vooruit) moeten niet al te letterlijk genomen worden. Soms kun je wel een te verwachten trend zien, maar zelfs die voorspellingen kloppen niet altijd.

bekijk de weersverwachtingen voor Malta

Het klimaat van Malta

De website klimaatinfo.nl is dé Nederlandstalige website boordevol informatie over het weer & klimaat. Wie meer wil weten over het klimaat van Malta en de langjarige gemiddelde temperaturen, uren zonneschijn en neerslag die kan terecht op de specifieke Malta klimaatinfopagina’s.

Klimaatgemiddelden voor Malta

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 15 15 17 19 23 27 30 31 29 24 20 17
Gemiddeld min. (°C) 9 9 10 12 15 19 21 22 20 17 14 11
Uren zon per dag 5 6 7 8 10 11 12 11 9 7 6 5
Neerslag (mm) 70 55 42 24 10 2 0 2 33 70 86 83