Sluiten

Autorijden op Malta

Autorijden

Zelf autorijden op Malta is geen probleem. Je zult er wel even aan moeten wennen dat de bestuurder rechts zit en men links rijdt op Malta. Dat is een erfenis uit het tijdperk van de Britse heerschappij op Malta. Als je eenmaal de eerste kilometers gereden hebt dan merk je dat het heel erg meevalt om ‘andersom’ te rijden. Na een paar dagen is het bijna net zo gewoon als dat je thuis aan de rechterkant rijdt.

Waar je rekening mee moet houden is dat op de vele rotondes, die niet altijd als dusdanig herkenbaar zijn, het verkeer op de rotonde altijd voorrang heeft. Op deze verkeerspleinen rijd je linksom in plaats van rechtsom zoals bij ons. Je rijdt dus met de klok mee op de rotondes in Malta.

Als je nog nooit links hebt gereden, is een van de beste tips de “ik in het midden“-regel te onthouden. Dit betekent simpelweg dat je als bestuurder bijna in het midden van de weg moet zitten. Andere dingen waar je op moet letten, zijn dat je rechts voorrang verleent bij het oprijden van een rotonde en dat je bij het nemen van een bocht de juiste rijstrook kiest.

Bediening van de auto

Bediening van de auto

Het stuur zit aan de rechterkant. Dus niet links. Je zult ongetwijfeld een paar keer aan de verkeerde kant in willen stappen. Of verbaasd kijken als je een auto ziet passeren waarbij een kind op de plek zit waar op het Europese continent normaal gesproken de bestuurder zit.

De pedalen zitten natuurlijk net als jet stuur aan de rechterkant van de auto. De volgorde is echter hetzelfde als bij een auto waarbij de bestuurder links zit: het gaspedaal aan de rechterzijde, links daarvan de rem en als je geen automatische versnellingsbak hebt, dan heb je aan de linkerkant het koppelingspedaal.

Schakelen doe je met je linkerhand, want je zit nu rechts ten opzichte van de versnellingspook. Het schakelpatroon van de versnellingsbak is wel hetzelfde als bij ons: linksvoor zit de eerste versnelling, daaronder de tweede versnelling, rechts ernaast zijn drie en vier en daarnaast de vijfde en eventueel zesde versnelling. Denk je dat je het lastig vindt om te met je linkerhand te schakelen? Huur dan een auto met automaat.

Voorrang

Als je links moet rijden, hoe zit het dan met de voorrang? In veel gevallen is er door middel van borden en markeringen op de weg aangegeven wie voorrang heeft. In de andere gevallen heeft rechts voorrang, net als bij ons dus. Op rotondes moet je linksom rijden. Met de wijzers van de klok mee dus. Verkeer dat zich op de rotonde bevindt heeft voorrang.

Wegen

De wegen op Malta zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Strakke stukken asfalt worden afgewisseld met straten die zo hobbelig zijn dat je bijna een terreinwagen nodig hebt om er overheen te rijden. In dergelijke straten is het een kwestie van je snelheid aanpassen. Soms zit er ineens een verraderlijke kuil in het wegdek. Een ander puntje waar je rekening mee moet houden is dat de wegen soms variabel van breedte zijn. Plotselinge vernauwingen waardoor er ineens geen twee auto’s naast elkaar passen komen met regelmaat voor. Sommige straatjes in dorpen kunnen ook erg smal zijn. Als je niet oppast rij je je spiegel eraf of raak je de stoeprand met je velgen.

Navigeren

De wegwijzers zijn niet altijd even duidelijk of aanwezig. Vanwege de hectiek die op sommige plekken aanwezig is in het verkeer kun je ook gemakkelijk een afslag missen. Het gebruik van navigatiesoftware zoals Google Maps op je smartphone is aan te raden. Het scheelt je een hoop tijd en ergernissen als je via de aanwijzingen van je navigatiesysteem over het eiland kunt rijden. Neem voor de zekerheid een compacte telefoonhouder mee die je in de huurauto kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je je smartphone tijdens het navigeren op kunt laden, want het vergt vrij veel van de batterijcapaciteit van je mobieltje.

bekijk telefoonhouders bij Bol.com

Auto huren

Wil je een auto huren? Er is een ruim aanbod van huurauto’s op Malta. Autoverhuurbedrijven zitten verspreid over de eilanden Malta en Gozo. De meeste kantoren vind je in en rondom toeristenplaatsen en grote steden zoals Sliema, St. Julians en Victoria (Rabat). Als je voor de gehele vakantie een auto wilt huren kun je dat het beste doen vanaf de luchthaven. Daar zitten meerdere autoverhuurders. Vergelijk de autoverhuurprijzen onderling goed, want de verschillen kunnen groot zijn. Deze prijsverschillen komen niet alleen tussen de aanbieders onderling voor, maar ook de verschillende tussenpersonen (verhuursites) kunnen verschillende tarieven afgeven.

Als je vlak voor vertrek reserveert of pas ter plaatse nadat je geland bent dan betaal je vaak (veel) meer dan wanneer je minimaal enkele weken vooraf boekt. Seizoenen en beschikbaarheid hebben ook hun invloed op de prijzen. Let goed op of er geen toeslag betaald moet worden voor het ophalen of terugbrengen ‘s avonds of in het weekeinde.

De beste deals voor autohuur in Malta vind je via de grote autoverhuursites zoals Sunny Cars, Rentalcars en Easyterra. Deze websites hebben vaak goede prijsafspraken met de lokale verhuurders en geven een deel van het voordeel door aan hun klanten.

Top

2 huurauto aanbieders voor Malta

  1. Sunny Cars (de beste)
  2. Easyterra (de goedkoopste)