Sluiten

Sporten in Malta

Sportievelingen kunnen volop aan hun trekken komen op Malta. Vanwege het vele water is Malta zeer geschikt voor watersport. Vooral duikers komen helemaal aan hun trekken in Malta. Het water is erg helder en de vele grotten maken van Malta een interessante duikbestemming. We zetten op deze pagina een aantal sporten op een rijtje die je op Malta kunt beoefenen. Sommige sporten kun je zelfstandig regelen of uitvoeren, voor andere zul je met georganiseerde trips meemoeten.

Duiken

Malta behoort tot de betere duikbestemmingen van Europa. De kusten van Malta zitten vol rotswanden, grotten en scheepswrakken. De mogelijkheden om te duiken zijn dan ook enorm. Zowel ervaren duikers als beginnelingen kunnen op Malta terecht. Wie wil die kan via de lokale duikscholen diverse duikbrevetten halen, waaronder het internationale PADI-duikbrevet. Op Malta en Gozo zijn in totaal ruim dertig officieel erkende duikscholen actief.

Fietsen

Fietsen op Malta

Het is niet geheel ongevaarlijk om te fietsen op Malta. De wegen zijn niet altijd van de allerbeste kwaliteit. Verder kent het wegennetwerk veel vernauwingen, rotondes en afdalingen. Wie wil gaan fietsen op Malta (of Gozo) kan het beste een mountainbike huren. Deze kunnen wat meer hebben dan racefietsen of tourfietsen. Om te fietsen op Malta moet je niet bang aangelegd zijn en er rekening mee houden dat het verkeer links rijdt in plaats van rechts.

Via Baja Bikes kun je fietsen huren op Malta. De fietsen worden verhuurd vanuit St. Paul’s Bau, maar je kunt de fietsen ook bij je accommodatie laten afleveren en ophalen. Optioneel kun je een e-bike of MTB e-bike huren. Er zijn kinderzitjes beschikbaar.

bekijk huurfietsen op Malta
TIP

georganiseerde fietstours

Wil je op ontspannende wijze de mooiste en leukste plekjes op Malta ontdekken? Boek dan een van de georganiseerde fietstours op Malta. Onder begeleiding van een ervaren Engelstalige gids ga je met een kleine groep een paar uur met de fiets op pad om een deel van Malta te ontdekken. Met de Malta Highlights fietstour ontdek je vooral het stedelijk gebied van Valletta en de omringende plaatsen, inclusief de belangrijkste bezienswaardigheden.

bekijk alle fietstours op Malta

Golf

Malta telt slechts één golfbaan. De 18-holes golfcourse van Royal Malta Golf Club vind je bij Marsa. Als je een potje golf wilt spelen moet je vooraf reserveren. Golfspullen hoef je niet van thuis mee te slepen, deze zijn hier te huur. Meer informatie of een reservering maken? Bezoek dan de website van de golfclub.

Jagen

Voor lokale inwoners is het jagen op vogels een populaire sport. Tijdens de jachtseizoenen in het voor- en najaar zul je dan ook geregeld het geluid van geweerschoten horen. De meeste jagers opereren vanuit kleine stenen huisjes die je her en der verspreid in het landschap ziet staan.

Joggen

De ruim drie kilometer lange wandelpromenade tussen St. Julians en Sliema is dé plek om te joggen op Malta. De brede autovrije promenade is in de ochtenduren drukker bevolkt met joggers dan met andere bezoekers. Op een paar plekken staan kranen waar je (gratis) drinkwater kunt pakken. Houd er rekening mee dat je buiten het zomerseizoen gedurende de eerste uurtjes na zonsopkomst deels in de schaduw loopt.

Klimmen

Malta kent meerdere plekken waar je prima tegen rotshellingen kunt klimmen. Je kunt dit op eigen houtje doen aan de hand van een gids met klimroutes of georganiseerd via Malta Rock Climbing.

Snorkelen

Langs de kust kun je op veel plekken heerlijk snorkelen. Het water rondom Malta is zeer helder, waardoor je een prima zicht op de onderwaterwereld hebt. Houd wel rekening met de soms zeer sterke stroming die er langs de kusten kan staan. Soms lijkt de zee vrij rustig, maar is de onderstroming dusdanig sterk dat ook geoefende zwemmers in de problemen kunnen komen. Een rode vlag moet daarom ook als een duidelijke waarschuwing opgevat worden.

Tennis

Een balletje slaan op de tennisbaan? De meeste luxe hotels hebben een of meerdere tennisbanen waar je op terecht kunt. Vaak is het mogelijk om tennisrackets en ballen te lenen/huren.

Wandelen

De eilanden Malta, Gozo en Camino lenen zich uitstekend om te gaan wandelen. Op het verder onbewoonde Comino is wandelen na het bezoeken van de Blue Lagoon de meest voorkomende activiteit. Het is aan te raden om goede wandelkaarten te gebruiken als je langere tochten wilt gaan maken of gebruik te maken van navigatie/GPS apparatuur of software op je smartphone.

Neem verder voldoende drinkwater en wat proviand mee. Je zult niet de eerste zijn die tijdens de wandeltocht te weinig drinkt omdat er onvoldoende water meegenomen is.