Sluiten

Tarxien

Tarxien

Het dorp Tarxien vormt tegenwoordig met Paola één geheel. Beide dorpen zijn voor toeristen niet interessant: ze bestaan uit weinig indruk makende straten waar mensen wonen en werken, zonder dat er sprake is van een fraaie dorpskern. Wél de moeite waard zijn de archeologische bezienswaardigheden die tussen het dagelijks leven terug te vinden zijn.

Hal Saflieni hypogeum

Uniek voor Malta is het Hal Saflieni hypogeum: een onderaards complex dat geheel uit rotsen uitgehakt is. Wat betreft stijlelementen vertoont het hypogeum van Hal Saflieni overeenkomsten met de megalithische tempels die boven het aardoppervlak gevonden zijn. Om het hypogeum te bezoeken moet je ruim van tevoren een ticket reserveren om naar binnen te kunnen.

Tempels van Tarxien

Tarxien

Midden in het dorp Tarxien liggen de tempels van Tarxien. Hoewel er her en der verspreid wel wat wegwijzers richting het complex zijn, kan het vrij lastig zijn om het te vinden. Omdat een parkeerterrein voor auto’s ontbreekt, ben je aangewezen op de parkeerplaatsen in omliggende straten. Let hierbij op uitritten die je niet mag blokkeren.

Het tempelcomplex van Tarxien is pas in 1913 bij toeval ontdekt. In de loop der jaren heeft men de tempels voor zover mogelijk in de oude staat proberen te herstellen. De opvallend aanwezige trilithonpoort is geen replica van de originele toegang van de tempel. Het is gebaseerd op de vondsten van andere megalithische tempels die zich op het eiland bevinden. Het tempelcomplex is verspreid over een periode van ongeveer elfhonderd jaar gebouwd. De eerste stukken stammen van rond 3600 voor Christus, de laatst toegevoegde onderdelen stammen van ongeveer 2500 jaar voor het begin van onze jaartelling. Men vermoedt dat er rondom de tempels kleinere bouwwerken verspreid over een afstand van honderden meters hebben gestaan. Losse archeologische vondsten binnen een straal tot bijna tweehonderd meter bevestigen het vermoeden dat de gevonden tempels slechts een deel vormt van wat hier vroeger heeft gestaan.

Tarxien