Sluiten

Naxxar

Naxxar

Centraal op Malta ligt het dorp Naxxar. Het dorp heeft een vriendelijke uitstraling met een rustig centrum dat zich rondom de kerk bevindt. De duidelijk aanwezige kerk ligt dit keer niet aan een echt plein. Victory Square is meer een straat die om de kerk heen ligt. Hier bevinden zich wat winkels, restaurants en groenteverkopers die vanuit hun mobiele groentewinkels de lokale bevolking van de nodige verse vitamines voorzien. Dé reden om Naxxar te bezoeken is het Palazzo Parisio, één van de topbezienswaardigheden van Malta.

Palazzo Parisio

Het uit de achttiende eeuw stammende paleis is van de buitenkant niet meteen te herkennen als paleis. De pracht zit in dit geval verborgen achter een redelijk anonieme gevel, waar het aanwezige bord naast de gevel aanduidt dat het Palazzo Parisio hier te vinden is. Eenmaal binnengekomen mag je een vrij pittige entreeprijs afrekenen, waar dan wel bij de volwassenenentree een tegoedbon zit van om op het terras te besteden. Voor de rondleiding door het paleis zijn er twee opties: je krijgt een kastje mee waar alle uitleg over het paleis op te horen is waardoor je zelfstandig door het paleis kunt lopen of je gaat met een gids door het paleis heen. Als je mooie foto’s wilt maken is optie één veruit de beste.

Het paleis

Het van oorsprong voor grootmeester Manoel de Vilhena gebouwde paleis heeft in de negentiende eeuw de transformatie ondergaan tot het prachtige pand dat het tegenwoordig is. De familie Scicluna heeft destijds veel geld en energie gestoken in het verfraaien van het paleis.

Als je de natuurstenen trap oploopt kom je vrijwel direct uit bij wat volgens ons de mooiste ruimte is van het pand: de balzaal. Prachtige lichte kleuren, tot in de puntjes uitgewerkte details en grote kroonluchters maken van deze grootste ruimte in het paleis iets speciaals. Je kunt je helemaal voorstellen dat er hier in prachtige kledij gedanst werd. Op de verdiepingsvloer bezoek je verder de grote slaapkamer met een relatief klein bed, de bruidskamer, de in gouden kleuren uitgevoerde muziekkamer, de ruim opgezette eetkamer en de studeerkamer.

In de speelkamer staat een authentiek Engels snookerbiljart waar de heer des huizes vroeger met families en vrienden menig potje snooker gespeeld zou hebben. Mooi detail in deze kamer is het plafond waar op sommige plekken een driedimensionaal effect gecreëerd is. De begane grond toont een koets, het later toegevoegde restaurant en de centrale hal.

Palazzo Parisio
Palazzo Parisio

Tuinen

Na de rondleiding door het paleis en de kelders kom je in een tweetal tuinen terecht. De eerste tuin doet vooral dienst als recreatieve tuin. Als bezoeker kun je hier buiten op het terras genieten van een heerlijke kop koffie. Let in dit deel vooral op de bloemenpracht op de muren.

Door een kalkstenen poort ga je naar de tweede tuin, waar een bonte verzameling van planten te vinden is. Naast flora die er puur voor de schoonheid is, vind je hier ook diverse fruitbomen waar heerlijk vers fruit aan hangt. De centraal gelegen vijver is het domein van enkele schildpadden, die vaak liggen te zonnen op het terrasje in de vijver.