Sluiten

Marsaxlokk

marsaxlokk

In potentie is het in het oosten van Malta gelegen Marsaxlokk een topbestemming voor het toerisme. Het enige wat ontbreekt zijn mooie stranden in het dorp zelf. Mogelijk dat dit ervoor gezorgd heeft dat dit vissersdorp nog niet aangetast is door projectontwikkelaars. Hoewel het ons niets zou verbazen als dit in de toekomst nog verandert, hopen we dat
Marsaxlokk het huidige karakter mag blijven behouden.

Eigenlijk bestaat het dorp uit een langgerekte vissershaven vol karakteristieke vissersbootjes. Het kan niet anders zijn dan dat zowel fotografen als schilders zwaar geïnspireerd worden door deze aanblik. De manier waarop de hoofdzakelijk kleine vissersbootjes verspreid door het water liggen maakt het een bont geheel waar zelfs de grootste zwartkijker nog door geprikkeld wordt. Het mooiste is de haven in de ochtend, ongeveer een uur tot twee uur na zonsopkomst. Op dat moment waaiert er een zacht licht uit over de vissersboten, waardoor de kleuren op hun best uitgelicht worden.

Wandelpromenade

wandelpromenade in Marsaxlokk

Langs vrijwel de gehele haven is er een redelijk brede wandelpromenade, die af en toe een beetje onderbroken wordt door plekjes waar men de vissersboten te water kan laten. Op de wandelpromenade zijn diverse terrassen terug te vinden waar je relatief goedkoop kunt eten en drinken. Aanrader hier is natuurlijk de ‘catch of the day‘, waarbij je de vis die die dag binnengebracht is door de vissers op je bord gepresenteerd krijgt. Een betere maaltijd kun je in Marsaxlokk niet eten.

Centraal op de promenade, bijna ter hoogte van het dorpsplein en de kerk, staan diverse kraampjes die samen een toeristische markt vormen. Hier kun je kantwerk, glas en andere souvenirs van Malta kopen. Het aanbod hier is een combinatie van mooie spullen vermengd met meuk die je elders in Europa ook kunt kopen als je op vakantie bent. Op zondag is deze markt meer de moeite waard. Dan is het een echte markt waarbij ook groente en vooral verse vis verkocht wordt.

Bebouwing

bebouwing in Marsaxlokk

De huizen in Marsaxlokk wijken niet af van het beeld dat je op heel Malta ziet: gele kalkstenen huizen met de altijd aanwezige balkons. Langs het water zijn veel woningen slechts twee verdiepingen hoog, de achterliggende straten kennen vooral veel panden die een verdieping extra hebben. Nadrukkelijk aanwezig is de centraal gelegen kerk met de rode koepel en twee torens. Het pleintje voor de kerk is autovrij en wordt opgevuld met een aantal fraaie panden.

Jammer

Drie zaken die vermeld moeten worden is dat je overal langs het water vis ruikt. Als je daar niet tegen kunt dan heb je een probleem, want de vrijwel altijd aanwezige bries zorgt ervoor dat je deze geur vrijwel niet kunt ontlopen. Een ander opvallend puntje is de aanwezigheid van de vele vliegen die je lastig vallen als je op het terras zit. Terwijl ik dit zit te tikken in Marsaxlokk vliegen er alleen al rond mijn tafeltje ongeveer 7 of 8 vliegen. Een esthetisch puntje van kritiek is de aanwezigheid van de grote schoorsteen van de energiecentrale aan de noordelijke punt en de kranen van de containerterminal van Kalafrana aan de andere zijde.