Sluiten

Stranden op Malta en Gozo

Radisson Blu Golden Sands

Malta staat niet bekend om haar stranden. Sterker nog, juist het afwezig zijn van grote zandstranden in een aantal populaire badplaatsen zoals Sliema, St. Julians en St. Paul’s Bay is voor sommige potentiële vakantievierders die Malta als vakantiebestemming overwegen een reden om toch voor een andere bestemming te kiezen. Jammer, want de afwezigheid van zandstranden wordt over het algemeen gecompenseerd met uitstekende zwembaden bij de hotels. Vooral de grotere vijfsterrenhotels zijn voorzien van goede zwembaden met bij goed weer een levendig beeld overdag.

Stranden op het eiland Malta

Helemaal strandloos is Malta niet. Er zijn zelfs een aantal mooie stranden te vinden die echt de moeite waard zijn. Deze liggen echter niet altijd bij dorpen of toeristische plekjes. Om deze stranden te bereiken zul je in de meeste gevallen de bus, taxi of huurauto in moeten stappen. Eigenlijk zijn alle stranden op het eiland Malta die noemenswaardig zijn in het noorden van het eiland gesitueerd. In het noordwesten liggen drie mooie baaien met zandstranden op een rijtje: Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay en Gnejna Bay.

In het hoogseizoen is het op alle drie de stranden tegenwoordig erg druk. De toeristen hebben deze stranden massaal ontdekt dankzij internet en reisgidsen. Parkeren kan daarom op drukke dagen een probleem vormen. Een ander populair strand is Ghadira Beach, gelegen in Mellieha Bay. In het uiterste noorden liggen in Armier Bay ook nog twee stranden die het vermelden waard zijn: Armier en Little Armier. Deze baai heeft het mooiste kristalblauwe zeewater van het eiland Malta.

Stranden op Gozo en Comino

Hét strand van het land Malta is het strandje dat gelegen is bij de Blue Lagoon bij het onbewoonde eiland Camino. Het strand bij de blauwe lagune is erg klein, waardoor de capaciteit in de zomermaanden structureel te klein is. De meest gebruikte manier om van de Blue Lagoon te genieten is om met een boot mee te varen die voor enkele uren voor anker gaat in de Blue Lagoon. Vanaf de boot kun je dan zwemmen in deze prachtige setting.

Op Gozo is het aantal stranden mogelijk nog kleiner dan op het eiland Malta zelf. Hét strand van Gozo is Ramla Bay. Dit goudgele zandstrand kan in de maanden juli en augustus erg druk zijn. Als je net buiten deze topmaanden gaat, is het prima te doen hier. Houd er wel rekening mee dat de horeca buiten het zomerseizoen (mei t/m oktober) gesloten is.

Topless of naakt zonnen

Zowel topless als geheel naakt zonnen zijn niet toegestaan op Malta. Op sommige plekken zoals in Sliema staan zelfs speciaal bordjes die waarschuwen dat topless zonnen niet toegestaan is. Sommige bronnen melden dat Gnejna Bay als alternatief naaktstrand gebruikt wordt en dat de autoriteiten alleen op deze plek een oogje dichtknijpen als het gaat om nudisme.

topje aan