Sluiten

KM Malta Airlines volgt Air Malta op

Gepubliceerd op 13 december 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

vliegen naar Malta

Op 31 maart 2024 gaat KM Malta Airlines van start. Deze nieuwe airline zal vanaf die datum de rol als nationale luchtvaartmaatschappij van Malta overnemen. Vanwege het uitblijven van financiële steun zal Air Malta, dat al sinds de oprichting in 1973 financiële problemen heeft, op gaan houden te bestaan. De vliegtuigen van Air Malta gaan over naar KM Malta Airlines. In de beginfase zullen de Airbus-toestellen mogelijk nog met de livery van Air Malta vliegen.

Tweede vlucht van Amsterdam naar Malta

Het routenetwerk van KM Malta Airlines zal niet veel af gaan wijken van de huidige Air Malta routes. De internationale luchthaven van Malta blijft de hub van de luchtvaartmaatschappij. In beginsel zal er naar 16 bestemmingen gevlogen worden. In 2026/2027 komt Kopenhagen er als zeventiende bestemming bij. De vliegroute tussen Malta en Amsterdam blijft behouden, net als de vluchten tussen Malta en Brussel.

Voor de route tussen Amsterdam en Malta wordt er een extra vlucht in het schema opgenomen. Op maandagen vindt er een middagvlucht van Malta naar Amsterdam plaats. Vlucht KM386 vertrekt om 13:40 uur lokale tijd vanuit Malta en heeft een schemalandingstijd van 17:05 uur. Daarna volgt er een avondvlucht vanaf Schiphol naar Amsterdam. Vlucht KM387 zou om 17:55 uur vanaf Amsterdam moeten vertrekken, om klokslag 21:00 uur lokale tijd op Malta te landen.

Bestaande boekingen van Air Malta

Heb je al een vlucht met Air Malta geboekt? Dan bepaalt je vertrekdatum wat er met je boeking gebeurt. Vluchten met een vertrekdatum voor 31 maart 2024 worden gewoon door Air Malta uitgevoerd. Voor vluchten met een vertrekdatum vanaf 31 maart 2024 heb je twee opties: je krijgt je geld volledig terug of je kunt je reisdata kosteloos wijzigen naar vluchten die uiterlijk 30 maart 2024 plaats gaan vinden.

Ander handbagagebeleid

Passagiers die reizen met het goedkoopste ticket van Malta’s aankomende nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij kunnen niet langer gratis 10 kilogram handbagage meenemen aan boord. Op dit moment mogen passagiers die het laagste tarief bij Air Malta betalen naast een kleine tas ook een stuk handbagage meenemen. Maar wie boekt bij de nieuwe KM Malta Airlines mag volgens de website alleen nog een kleine tas meenemen, zoals een handtas of een kleine rugzak. Sommige media noemen KM Malta Airlines vanwege het nieuwe businessmodel een low cost airline, maar wij zijn het daar niet mee eens.

De wijzigingen werden vorige week voor het eerst aangekondigd door de luchtvaartmaatschappij en werden bevestigd toen de website maandag werd gelanceerd. Van de vier economy tarieven die beschikbaar zijn bij de nieuwe luchtvaartmaatschappij, hebben alleen de twee duurdere opties – ‘economy plus’ en ‘economy flex’ – standaard 10 kg handbagage.

Vliegtickets nu boekbaar

De vliegtickets van KM Malta Airlines zijn sinds vorige week via alle beschikbare kanalen boekbaar: via reisagenten, via online vliegticketplatformen en via hun eigen website. In de eerste week zijn er al meer dan honderdduizend vliegtickets verkocht.