Sluiten

Malta folklore avonden

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 / Geschreven door Patrick van Zundert

Kennismaken met de geschiedenis en folklore van Malta onder het genot van een driegangen diner en drank. Dat is in één zin uitgelegd wat de folklore dinershows inhouden die je op Malta kunt bijwonen. Er zijn verschillende aanbieders die een ongeveer zelfde avond aanbieden. De verschillen zit hem in de details van wat ze tonen en hoe het diner is samengesteld. Transport van en naar de accommodatie is in de regel inbegrepen bij het arrangement. Voor volwassenen moeten er redelijk hoge toegangsprijzen afgetikt worden. Jonge kinderen kunnen soms gratis mee, soms tegen een kleine vergoeding. De show die bij de Limestone Heritage gegeven wordt hebben wij niet gezien. Bij deze show staat volgens de beschikbare informatie folklore centraal. Dat wordt vooral in de vorm van dans en muziek geuit. Bij deze dinershow is er sprake van een maaltijd in buffetvorm.

Malta Nights Extravaganza

Malta folklore avond

Wij hebben Malta Nights Extravaganza bijgewoond (ook bekend als Malta 1565). Deze ‘Folklore Diner Show’ wordt gehouden in The Arena op Montekristo Estates. De locatie ligt bijna tegen het vliegveld aan. Na aankomst kom loop je over een fraai aangelegd pad naar de overdekte arena waar de show gegeven wordt. Je krijgt na (restant)betaling kaartjes waarop aangegeven staat in welke rij je zit. Als je eenmaal plaatsgenomen hebt op de houten zitjes kun je van de show gaan genieten.

Na een kleine introductie wordt in fases het verhaal van de geschiedenis van Malta verteld. De nadruk ligt op de strijden die geleverd zijn, de komst van het katholicisme en aan het einde de zelfstandigheid van de uiteindelijke Republiek Malta. In de hele show die bestaat uit zang, dans en toneel zitten enkele niet te plaatsen liefdesverhalen. De hele show waarin buikdanseressen, ridders op paarden en bijna echt lijkende schoten te zien zijn zit visueel prima in elkaar. Of de show iets toevoegt aan de Malta-beleving laten wij even in het midden. Dat is ieder voor zichzelf.

Het eten

leeg bord

Het eten werd op metalen borden en bakjes geserveerd. Het leek op een soort gevangeniseten dat uit de gaarkeuken op je bord geschept werd. Er was geen informatie over wat je zou krijgen. In ons geval bestond het voorgerecht uit een soort ovenschotel van rijst met vlees, waar een flinterdun laagje kaas op zat. De meeste mensen aten hun schaaltje tot de laatste kruimel leeg. Wij hebben een paar happen genomen en de rest mee terug laten nemen.

Het hoofdgerecht bestond uit een gegrilde kippendij, een paar aardappelen uit de oven en een soort van blinde vink. Het was allemaal best te eten. Een culinair hoogstandje hadden we niet verwacht. Het eten voldeed dus eigenlijk helemaal aan ons verwachtingspatroon. Als nagerecht werd er een soort van kruimelcake uitgedeeld. We denken dat we stukjes appel er in aangetroffen hebben, maar zijn daar tot op heden nog niet helemaal zeker van.

Doen of niet doen?

Wie de riddershows uit Spanje kent die heeft een redelijke indruk van wat er hier op Malta te verwachten is. Wat dan wel weer aardig is hier op Malta is dat deze shows in ieder geval echt op het land zelf gebaseerd zijn. Of het de moeite waard is om te bezoeken? Er zijn betere en goedkopere manieren om kennis te maken met de geschiedenis van Malta. Wie voor het eten denkt te gaan die kan net zo goed een gemiddeld fastfood restaurant binnenlopen. Wat betreft voedingswaarde en smaak zal er weinig verschil in zitten. Deze twee opmerkingen zullen de vraag of het de moeite waard is voor een groot deel beantwoord hebben.